BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

INGAT SELALU

Saturday, August 28, 2010

ISABELLA PART 2

PART 2

Masalah Yang Kacau

Apabila sampai di pintu gerbang sebelah timur kota itu, Isabella, anak gadis yang masih muda dan cantik itu mengambil jalan yang membawanya lurus ke Qasrus Syuhada. Kerajaan Islam pada masa itu telah mengeluarkan biaya yang banyak bagi memperindahkan seluruh negeri Sepanyol. Jalanraya di kota Cordova diperluas dan dibina dengan binaan yang baik, dihiasi dengan lampu-lampu yang cantik pada jarak yang dekat, sehingga menyilaukan mata memandang. Seperti yang pernah dikatakan orang, kita boleh berjalan sejauh dua puluh lima kilometer di bawah cahaya lampu jalan yang benderang serupa itu. Isabella berjalan perlahan-lahan dengan penuh keanggunan di atas jalanraya yang lebar dan bermandikan cahaya lampu. Dia menuju ke Qasrus Syuhada ke arah rumah kediamannya dengan kepala yang berat berisi pertanyaan. Namun hayunan langkahnya tetap teratur sebagai gadis terhormat.

Pada kebiasaannya, dia akan singgah di rumah teman-teman yang dekat apabila dia pulang dari bersiar-siar pada petang hari serupa itu tetapi kali ini dia terus menuju ke rumah dan kelihatan seperti tenggelam dalam suatu fikiran yang merunsingkan.

Kira-kira setengah jam kemudian, dia pun sampai di pintu gerbang rumah yang juga seperti sebuah istana. Orang gaji sedang menunggu di muka pintu untuk menyambut ketibaannya. Sambil menjawab dengan ringkas akan pertanyaan orang gaji akan sebab-musabab dia lambat pulang, Isabella terus masuk ke dalam bilik lalu menghempaskan diri ke atas sebuah kerusi malas. Dia mencapai sebuah kitab lalu membaca.

Orang gaji, setelah menyambut Isabella, terus ke dapur menyediakan makan malam. Meja makan dikemas dan hidangan diletakkan di atas. Setelah itu, dia memanggil Isabella tetapi Isabella tidak menyahut karena terlalu asyik dengan kitab yang dibaca. Kitab yang sedang ditelaah itu ialah Kitab Injil dan perhatiannya khusus ditujukan kepada surat-surat St Paul yang menuduh hukum-hukum agama sebagai satu kutukan. Dia membaca surat-surat itu berulang-ulang tetapi tidak mendapat jawaban kepada kesangsiannya malah semakin kacau setiap kali dia membaca. Apabila otaknya terasa penat, dia meletakkan kitab sambil membuat keputusan akan bertanya kepada bapanya saja. Sudah tentu bapanya dapat memberikan penjelasan yg sangat memuaskan.

Pada fikiran Isabella masalah itu tidaklah terlalu sukar sehingga tidak dapat dihuraikan. Andaikata dia menemui jalan buntu, bapanya tentu dapat menolong karena bapanya ialah seorang terpelajar agama yang tidak ada dua di negara Sepanyol.

Setelah tenang kembali barulah dia keluar ke ruang makan dan makan seorang diri sambil dilayan dengan penuh hormat oleh orang gaji. Isabella kembali mentelaah Kitab Injil sebaik saja kembali ke bilik. Dia membaca kitab itu sampai tertidur dan tidurnya pula amat nyenyak hingga ke pagi.

Isabella bangun agak awal karena dia mesti pergi ke gereja. Pagi itu pagi Minggu. Waktu pulang dari gereja dia dipanggil bapanya dan bertanyakan Kitab Injil yang dibacanya tadi malam. Isabella sedang terlibat di dalam pembelajaran tentang pemahaman makna hakiki metafizika.

Isabella menemui bapanya di bilik bacaan yang besar yang dipenuhi dengan berbagai-bagai buku. Dicapai tangan kanan bapanya lalu dicium.

“Sila duduk anakku.” kata bapanya sambil memberi isyarat dengan tangan. Isabella mengambil sebuah kerusi dan duduk tidak jauh dari bapanya.
“Sampai ke mana sudah pelajaranmu?” tanya bapa Isabella sambil merenung muka anaknya.
“Saya sudah membaca Jonah 21, Bab 3. Kalau bapa memberi izin, saya ingin bertanya karena saya belum lagi dapat mencari jawaban.”
“Sudah tentu, anakku. Tanyalah dan bapa akan menjawab.” ujar bapa Isabella dengan perasaan gembira melihat kecerdasan anaknya.
“Dua Belas Firman Tuhan yang Tuhan firmankan kepada kita di dalam Perjanjian Lama melalui Nabi Musa, apakah itu ada mengenai dengan hukum-hukum agama?”
“Ya, semua itu ada berkaitan dengan hukum-hukum agama.” jawab bapa Isabella dengan perasaan agak hairan sedikit tentang pertanyaan anaknya itu.
Isabella diam sejurus sambil mengangguk-anggukkan kepala. Kemudian dia bertanya lagi.
St Paul ada berkata di dalam salah satu suratnya bahwa hukum-hukum agama itu merupakan satu kutukan, betulkah begitu, bapa?”
“Memang benar. Hukum-hukum agama itu adalah satu kutukan dan untuk menyelamatkan kita daripada itu, Jesus Kristus diturunkan ke dunia ini dan disalib.”
“Jadi jelaslah sekarang bahwa hukum-hukum agama itu satu kutukan dan begitu hebat kutukan itu maka Jesus Kristus turun ke dunia ini untuk membuangnya dan kemudian dia disalib.” Isabella mengulangi.
Kemudian dia menyambung, “Kalau begitu bererti mematuhi hukum-hukum agama itu pun satu kutukan jugalah, bapa?”
“Memang benar ia satu kutukan dan orang-orang Kristian sekarang sepatutnya daripada mengikut hukum-hukum agama, adalah lebih baik mengimani Jesus Kristus karena hukum-hukum agama hanya sah berlaku sehingga Tuhan Jesus belum disalib.”
“Jadi bolehlah kita mencuri?”
“Apa ada kaitan dengan hukum-hukum agama? Anakku, sebelum kau membuat pertanyaan, fikirlah dulu masak-masak kerana kalau ada orang lain mendengar, mereka akan mengatakan kau ini anak yang bodoh.”
“Maafkan saya, bapa.” ujar Isabella sambil merendahkan suara. “Barangkali pertanyaan yang saya kemukakan itu tidak begitu jelas. Apa yang saya maksudkan ialah di antara firman-firman itu yang baru bapa katakan, adalah bahagian daripada hukum-hukum agama. Salah satu daripadanya ialah kita tidak boleh mencuri dan yang satu lagi kita tidak boleh menindas tetangga kita dan yang ketiga kita tidak boleh menderhakai ibubapa kita. Semua perintah ini masih menjadi bahagian daripada ‘hukum-hukum agama’ yang menurut St Paul merupakan satu kutukan. Jadi, mematuhi Firman-Firman Perjanjian Lama ini iaitu tidak mencuri, tidak berzina ialah sesuatu yang dibenci sementara tidak mencuri dan tidak menganiaya ibubapa pula satu kutukan.”
“Anakku,” kata bapa Isabella, “kau sebenarnya belum begitu faham betul tentang kedudukan hukum-huum agama. Tapi, cubalah beritahu aku siapa gerangan yang telah memasukkan pertanyaan bodoh serupa itu ke dalam kepalamu. Syaitan manakah pula yang menyebabkan kau ragu-ragu begini?”

Isabella sebagai anak yang baik lalu menceritakan kepada bapanya tentang perbincangan dua orang Muslim yang dapat didengarnya di taman petang kelmarin. Setelah mendengar keterangan anak yang disayangi itu, bapa Isabella pun berkata dengan suara rendah membujuk.
“Anakku,” katanya “kau telah tahu benar bahwa orang-orang Muslim itu ialah orang-orang kafir dan sentiasa menentang agama suci kita. Mereka mengkritik kitab-kitab suci kita kerana fikiran mereka telah dihasut syaitan.”
Dia berhenti sejenak. Memandang muka anaknya untuk melihat reaksi dari keterangannya. Kemudian dia menyambung.
“Kau patut bertaubat segera dan berjanji tidak akan mendengar percakapan mereka itu lagi. Mereka orang-orang Muslim tidak beriman dan selalu menuduh agama yang benar orang lain. Tahukah kau, anakku, apakah agama mereka itu? Pertumpahan darah ialah pekerjaan yang patut dipuji dalam agama mereka. Cuba lihat! Mereka menyerang negara kita, Sepanyol dan membunuh beratus-ratus orang yang tidak berdosa. Sesudah itu, mereka paksa pula agama mereka kepada kita. Aku tahu tentang kecaman-kecaman yang kau telah dengar dari orang-orang Muslim itu. Kalau kecaman itu daripada fikiranmu sendiri maka dapatlah aku membersihkannya tetapi bagaimana aku akan menjawab kepada mereka?”

Isabella menyesal kerana dia telah menyebut tentang orang-orang Muslim itu. Kalau tidak, masalahnya telah dapat diselesaikan. Satu idea tiba-tiba melintasi di fikiran.
“Baik aku tanyakan masalah ini kepada guruku. Aku selalu bertanya kepadanya apabila menghadapi sesuatu masalah dalam pelajaran,” kata hatinya.

Keesokan hari, Isabella pun menjumpai guru yang bernama Michael lalu mengemukakan pertanyaan yang sama. Gurunya dengan penuh keyakinan merasa bahwa dia boleh menerangkan masalah yang dihadapi oleh muridnya. Jawabannya pasti dapat menghilangkan semua keraguan Isabella.

Penjelasan Michael tidak dapat memenuhi rasa ingin tahu Isabella. Dia mulai sedar bahwa keraguan itu timbul bukan kerana daya pemahamannya yang kurang tetapi masalah itu sendiri ialah satu masalah berat yang bukan saja untuk dirinya malahan juga untuk cendekiawan Kristian. Di sinilah bermula timbul rasa curiganya terhadap dasar-dasar lemah dalam ajaran Kristian. Kecurigaan itu semakin memberat di dalam fikiran.

Nantikan sambungan v3.0 : Surat Menyurat

REFRESH HATI

Refresh Hati
www.iluvislam.com
Oleh: mia effa
Editor: salma ahsanan
Bila kita memulakan sesuatu...

Kadang-kadang kita lupa letakkan niat

Kadang-kadang kita lupa baca Bismillah

Sebab tu bila ada masalah,

Kita cepat menyerah...Bila kita berniat...

Kadang-kadang kita lupa letakkan usaha,

Kadang-kadang kita tunggu disergah baru hendak mengolah,

Sebab tu bila kerja tak menjadi,

Kita mula angkat kaki...Bila kita berusaha...

Kadang-kadang lupa pula hendak berdoa,

Siang malam kerah tenaga dan masa...

Sebab tu bila kerja masih tak sempurna,

Kita mudah putus asa...Bila kita berniat, berusaha dan berdoa...

Kadang-kadang kita lupa pula untuk bertawakkal pada Yang Esa.

Bertawakal pun pada bicara tapi di hati masih buta.

Sebab tu bila dilanda masalah,

Kita marah tak tentu hala...Bila kita berniat, berusaha, berdoa dan bertawakal...

Kadang-kadang kita tetap alpa,

Nak sebut Alhamdulillah pun payah,

Berdoa pun sekali sekala,

Bersyukur sekejap cuma..Sebab tu bila kita berjaya,

Allah datangkan ujian dan musibah...

Supaya kita ingat dan kembali ke jalan redha,

Tetapi kita kecewa sampai mencari jalan mudah..

Membenci diri memusuhi nadi.Sedangkan...

Kita manusia ciptaan Allah,

Bernafas di udara yang sama,

Bila lemah Allah itu ada,

Bila derita Allah itu bersama,

Senang, susah, sedih, gembira...

Allah takkan lupa pada langkah kita.Tapi sememangnya lahiriah kita,

Kadang-kadang lebih suka dipuji,

Sebab itu kita jarang memuji Yang Maha Terpuji,

Kadang-kadang lebih suka dicintai,

Sebab itu kita lupa menyintai Yang Maha Menyintai,

Kadang-kadang kita lebih suka menyendiri,

Tapi lupa Allah sedang memerhati...Sebab itu teruskanlah bermuhasabah pada pencipta,

Kerana dalam firman Allah;

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya. (Ar-Ra'd:11)"


Kerana itu..

Pada masalah harus bersabar dan redha

Pada ujian harus tabah dan teguh

Pada kegagalan harus usaha, doa dan tawakkal

Pada kejayaan harus usaha, doa dan tawakkal..Sama tetapi tidak serupa,

Kerana kejayaan di dunia bukan pengukur kejayaan di sana

Kekayaan harta di dunia bukan jaminan kebahagiaan di sana

Kesusahan dan penderitaan di dunia belum tentu bersambung di sana

Kealpaan kita di dunia pasti menjadi kesakitan kita di sana...Di sana itulah yang perlu kita kejar,

Agar dunia mengikuti dengan redha...Di sana,

Akhirat yang pasti...

Syurga yang terindah,

Atau

Neraka yang menyala!


Friday, August 13, 2010

NOVEL ISABELLA PART 1

Di Bandar Cordova, negeri Sepanyol, terdapat sebuah taman yang amat terkenal kerana keindahan bunga-bungaan dan kesegaran tanam-tanaman di dalamnya. Kelihatan seorang gadis Kristian yang dikenali dalam sejarah sebagai Isabella sedang menikmati keindahan taman itu bersama rakan-rakannya. Dia adalah anak ketua paderi bandar Cordova dan baru berusia 17 tahun. Kecantikan wajahnya dan keanggunan perwatakannya sering digambarkan oleh pemuda-pemuda yang mengenalinya sebagai jelmaan bidadari dari syurga.
Dalam masa dia bergurau senda dengan kawan-kawannya, terdengar olehnya suara dari sebalik rumpun bunga, orang bercakap tentang agama. Dia tersentak apabila orang di sebalik rumpun itu berkata , “…padahal paderi-paderi Kristian itu…..” Isabella dengan kawan-kawannya lantas dengan berhati-hati memasang telinga.

Pada waktu itu, kedua orang pemuda itu kerana terlalu asyik dengan perbincangan mengenai agama Kristian tidak sedar bahawa perbincangan mereka sedang didengar oleh beberapa orang gadis Kristian. Salah seorang pemuda itu berkata, ” Saint Paul telah menulis di dalam salah satu suratnya bahawa hukum-hukum agama adalah satu kutukan dan Jesus Kristus telah datang untuk menyelamatkan kita daripada kutukan tersebut. Apakah makna kata-katanya itu , Maaz sahabatku?” Terdengar ketawa kecil kawannya. ” Umar sahabatku, engkau mahu aku menerangkan kepadamu, padahal paderi-paderi Kristian itu sendiri…” Waktu itulah Isabella mendegar percakapan itu. Salah seorang kawan Isabella menyanpuk dengan nada sinis, ” Sejak orang-orang Islam datang ke mari, agama kita diancam bahaya”. “Diamlah! ” herdik Isabella, “Nanti mereka tahu kita ada di sini”. Sahabat Isabella terdiam sejurus mendengar kata-kata Isabella. Tiba-tiba terlintas idea dalam kepala Isabella, “Bagaimana kalau kita minta pengakuan bertulis daripada pemuda-pemuda Islam ini, bahawa mereka bersedia untuk bersemuka dengan paderi-paderi kita. Dengan surat itu pula, kita boleh mendesak cendekiawan Kristian untuk berhujah dengan orang-orang Islam ini dan memaksa mereka memeluk agama kita.”………….. Surat itu berbunyi : ” Maafkan saya. Saya telah mendengar dengan penuh perhatian perbincangan rahsia tuan-tuan itu dan oleh kerana kami juga berminat dalam masalah-masalah yang berkaitan dengan agama. Saya telah mendengar salah seorang daripada tuan ada mengatakan kepada temannya bahawa jika kami penganut Kristian dapat memberi penjelasan yang memuaskan tentang perhubungan antara hukum-hukum agama dengan kutukan, maka tuan bersedia memeluk agama kami.Tuan juga mahu mencabar kami (orang-orang Kristian) tentang hukum agama dan kutukan. Jadi, sebagai hamba Tuhan Jesus Kristus, kami dengan senang hati menyambut cabaran tuan dengan syarat tuan membuat pengakuan bertulis.” (hamba hina agama Kristian).

Surat itu telah diserahkan oleh sahabat Isabella kepada Umar Lahmi. Agak terperanjat juga Umar kerana tiba-tiba sahaja anak gadis yang tidak dikenali menyerahkan surat itu. Kemudian surat itu dibalas oleh Umar … ” Kami mengucapkan terima kasih di atas susah payah nona dan kami bersetuju, jikalau sekiranya anggota gereja dapat memberi penjelasan kepada kami tentang dilema hukum-hukum agama dan kutukan dengan penjelesan yang memuaskan, saya dan kawan saya akan memeluk agama Kristian. Sila nyatakan tempat dan tarikh perbahasan …” (Hamba hina agama Islam) (Umar Lahmi) …………. Diringkaskan cerita, cadangan telah dipersetujui oleh kedua-dua belah pihak dan tempat perbahasan telah ditetapkan di Gereja Cordova pada pagi Ahad.

Bersambung V2.0

Saturday, July 31, 2010

Tafsir Surah Al Humazah ( Ayat 1-9) : -


1] Kecelakaan besar bagi tiap-tiap pencaci, pengeji,
[2]Yang mengumpulkan harta dan berulang-ulang menghitung kekayaannya;
[3]Ia menyangka bahawa hartanya itu dapat mengekalkannya (dalam dunia ini)!
[4]Tidak! Sesungguhnya dia akan dicampakkan ke dalam "Al-Hutamah"
[5]Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui, apa dia "Al-Hutamah" itu?
[6](Al-Hutamah) ialah api Allah yang dinyalakan (dengan perintahNya),
[7]Yang naik menjulang ke hati;
[8]Sesungguhnnya api neraka itu ditutup rapat atas mereka.
[9](Mereka terikat di situ) pada batang-batang palang yang melintang panjang


*** NAMA-NAMA YANG TAKKAN KU LUPA.. *** CORETAN HATI UNTUK INSAN YG BERGELAR SAHABAT SEPERJUANGAN...

Hari ini, aku ingin memikirkan tentang diri sendiri..Menilai kembali, dalam diri dan hati, akan insan-insan yang namanya tertulis di dalam buku kehidupanku..

Nama-nama yang kini sudah lama tidak ku hubungi dan juga nama-nama mereka yang dekat dihatiku apabila aku memerlukan.. Aku ingin membuka setiap lembaran buku kehidupanku dan mengingati nama-nama yang penting di zaman kanak-kanak, zaman remajaku dan juga mereka yang kini sudah lama tidak ku temui dan juga mereka yang ku temui semenjak terbit matahari hinggalah terbenamnya matahari..

Nama-nama mereka yang sentiasa disampingku di masa sukarku dan juga insan yang turut berkongsi kegembiraan bersamaku.. Nama-nama yang telahku lukai dan mereka yang banyak mengalirkan airmataku..

Mereka yang banyak memberiku pengajaran dan mungkin yang pernah mengambil pengajaran dariku.. Nama-nama insan yang kini adalah sebahagian dari kewujudanku..

Mereka yang sudah tidak lagi wujud di alam nyata, namun sentiasa ada di dalam setiap doaku, dan juga nama-nama yang hadir dalam kehidupanku untuk hanya sementara waktu dan kini telah meneruskan perjalanan mereka yang kini namanya terukir di hatiku...

Aku sangat hargai insan-insan yang pernah menemaniku di saat dukaku dan di saat sepiku.. Insan yang sentiasa memberiku semangat dan menjadi pendengar yang setia di kala aku hilang arah..

Sepanjang menyelusuri lembaran kehidupanku ini, aku mengimpikan tiap duri bertukar menjadi hamparan mawar nan indah.. Tiap titisan airmata bertukar menjadi senyuman dan dakapan kasih sayang, serta merubah malam yang gelap pekat kepada cahaya...

Menukar tiap saat yang perit kepada perasaan yang mendamaikan serta sangat menyenangkan... Aku sangat bersyukur kerana dikau telah mengizinkanku menjadikan dirimu sebahagian daripada kisah kehidupanku dan harapanku moga aku juga begitu dalam kehidupanmu...

Akhir kata maafkanlah setiap ketelanjuran kata dan perbuatan.. Semoga ukhwah yg kita bina akan menjadi satu tenaga kekuatan dalam menyambung perjuangan Rasulullah S.A.W...

*****"Aku juga bersyukur untuk tiap nama yang terkesan hatiku.."******

Olahan: Tohirah...Sufi di hati ku...Saat tulisan ini ditaip, airmata bercucuran rindukan sahabat - sahabat...Adakah anda yg membaca nya juga begitu?Bacalah dgn berlapang dada..Genggam lah tangan sahabat yg semakin jauh dr landasan keimanan..tariklah sahabat yg lari dr medan perjuangan..kerana SYURGA ITU BUKAN HANYA UNTUK SEORANG PEJUANG, TETAPI LEBIH DARI ITU..

Jomlah sahabat semua kita laksanakan amanah bersama!!!

Tenanglah wahai hati

hampir selesai budak yang terakhir menuturkan kalimah Allah smabil di perhati oleh Ummi. segera aku mengambil kalam suci di penjuru meja dan terus bersimpuh di sebelah Ummi.

"tercengang??" bisik aku dalam hati

selesai sahaja budak itu, giliran aku pula. giliran anak Ummi yang liat sangat untuk menuturkan kalimah Allah.

"bismillahirahmannirahim" pembuka kata dari ku

ya Allah, sudah lama aku tidak menyentuh kalam ini, kalam yang mempunyai 1001 jawapan untuk mencari redha ilahi. betapa aku ini sangat dikuasai oleh syaitan. aku mula membaca, dengan perlahan menuturkan bacaan ku di depan Ummi.

"alif, laaammmm, miimmmm" ayat pertama dariku

"salah tu, x sampai pun 6 harkat, lg skali" tegur Ummi. betapa aku sayang dengan Ummi

"aliff, lammmmm, mimmmmmmm, ok??" teka ku.

"ok la, lepas 6 harkat, teruskan, ummi da lambat ni, nanti kamu nak buka puasa lg" tegur ummi mengingatkan aku akan masuk waktu solat mahgrib sebentar lagi.

"baiklah" kata aku perlahan. surah Al-Baqarah di baca dengan tertib sambil diperhati dan dinilai oleh Ummi. kadang-kadang, aku cuba melunakkan bacaan aku. ternyata tidak berhasil, malah banyak kesalahan tatatertib bacaan Al-Quran yang ditegur oleh Ummi.

selesai pembacaan aku walaupun hanya pada ayat 19 sahaja.

"oklah, x sempat dah ni, nak siapkan bahan buka puasa kamu lagi" Ummi tegur, melihat aku gigih berpuasa. ya Allah jika rasa lapar ini hanya untuk mendapat keredhaan Mu, aku sanggup ya Allah.

azan berkumandang, jelas kedengaran. alhamdulillah, rezeki Allah itu sentiasa ada. teringat dengan kata-kata manusia. jika ada rezeki adalah, membuatkan aku berfikir berulang kali. adakah waktu yang tiada rezeki? rezeki itu sentiasa ada, hanya waktu sahaja. adakah lambat atau cepat rezeki itu dibukakan kepada kita. wallahualam, Allah itu maha kaya. sabar sahaja.

"alhamdulillah" keluh aku kekenyangan.

"dah, pegi siap solat, Ummi nak sangat tengok korang solat jemaah" keluh Ummi melihat anak-anaknya.

"Ummi, bukan zayad tanak solat jemaah, tapi diorang yang tanak. zayad sanggup jadi imam, macam imam muda plak, keh3" cuba berseloroh

"eh? kamu.. melawak ke apa? sudah, pegi solat sana" Ummi berkata dengan lembut walaupun dengan nada yang tinggi.

"baik" sahut aku gaya sin chan, kartun komedi kanak-kanak di kaca televisyen.

selesai sahaja solat, aku kembali di hadapan kaca televisyen. melihat Ummi sedang melipat baju sambil matanya liar kearah kaca televisyen. sekejap di kaca televisyen, sekejap di alat kawalan jauh yang berada dalam genggaman syukri. adik aku, hanya bawah aku sahaja.

"Ummi nak tengok berita" keras suaranya.

"ummi" adik aku mula menggunakan bahasa yang lembut. budget baik dan lemah lembut.

"buat ape nak tengok berita, penuh muka najib je" sambung adik ku.

"tengoklah berita sikit je" aku mula bersuara dan meluru kearah syukri dengan harapan ingin mengambil alat kawalan jauh dari tangannya. ternyata, dia lebih bijak, sempat menyembunyikan di dalam seluarnya.

"ceh! dah la busuk" kata aku sambil merenung pada adikku.

"lantak a, aku yang bayar astro ni" bentak adikku.

"apa?? ingat orang takut a tu pandang camtu" sambungnya lagi. ya, aku mempunyai pandangan yang menakutkan kerana boleh menjegilkan mata sehingga membuatkan orang takut untuk melihatku.

"lantak ko la, malas layan" aku mengalah. jika bertengkar sampai bila-bila tidak akan habis. aku sudah faham benar adik-beradik aku semua. semuanya keras kepala, jika tiada yang mengalah mula tarik muka. masing-masing ikut perangai ayahnya. tetapi kata orang aku berbeza sikit. biarlah, apa yang aku tahu, aku ini anak soiful bahri dan tijah.

segera aku melabuhkan badan ku pada sofa yang seolah-olah tiada spannya, yang tinggal hanya kayu sahaja. mata aku meliar kembali dan tidak semena-mena terlihat pada handphone ku.

"hmm.. da lame x bunyik nset tu, yg slalu gune pun Ummi sebab die slalu takde kredit" gusar hati ku. berfikir sejenak, aku tiada kekasih? itu sudah semestinya. tetapi, kawan perempuan tiada juga, dekat facebook adalah. lama aku amati handphone aku, seolah-0lah mahu tembus sahaja.

"hah? masyaAllah" jerit Ummi. aku berpaling kepada Ummi, apakah yang sedang berlaku. dengan muka terkejut aku bertanya kepada Ummi,

"ade ape Ummi?"

"ni ha awad ini" kata Ummi ku sambil memegang handphone milik ajwad, adikku yang kelima.

"tengok ape pompuan ni balas kat awad" kata Ummi ku lagi, kali ini nadanya agak tinggi. aku ambil handphone yang dihulur Ummi kepada ku, pada ketika itu ajwad cuba menghalang dari sampai ke tangan aku. apabila berada di tangan aku, aku membaca dengan teliti. ya Allah, sehingga diriku ini tidak mampu untuk berkata.

"haish, ko wad.. ko nak jadi ape la.. ape yang ko carik wad?? makwe?? x payah a wad, bukan dapat ape pun. ko da a mude lagi, mentang-mentang lagi tinggi dari aku.. bla3.." herdik aku dengan penuh geram.

"ah, ko takde awek tu sebab ko kate camtu" ajwad menjawab.

"jawab-jawab, macamlah tak tau ko tak penah jumpe lagi pompuan tu" aku melenting. dan kemudian dia senyap.

"hmmm" Ummi menghela nafasnya.

"abang ape citer?" tanya aku cuba meredakan resah Ummi cuba membuka cerita abang aku zahid.

"camne camne?" tanya mak aku kembali.

"bergurau pulak, pasal abang suruh carikkan tu la" jawapan aku.

"da jumpe blom??" sambung aku kembali.

"hmm dah ade da, die nak tgk gamba abg" kata Ummi.

berita yang sampai ke telinga aku pada hari itu benar-benar membuatkan aku terkejut. bukan sahaja aku, malah sepupu aku juga terkejut. mana tidaknya. Ummi mahu carikan calon isteri untuk abang aku dari pusat dakwah yang selalu Ummi pergi.

"hmm, abang ngan pompuan tu, mcm x sesuai la ummi, abg da la camtu, pompuan tempat ummi tu plak kompem yg baik ummi, ini x leh jadi," aku cuba membantah cadangan Ummi.

"pe bleh buat, abg kamu yang suruh carikan" kata Ummi.

"takpe a, kalo kamu nak suruh Ummi carikkan, Ummi leh carikkan" sambung Ummi lagi.

"eh, takpelah Ummi, zayad ni da la camni.. perangai tah pape la ummi, rase tak layak sangat kalo dapat orang-orang camtu ummi" aku menolak dengan baik.

ilmu aku tidak lah tinggi sangat, apatah lagi dalam bab agama. ini kan pula mahu dijodohkan dengan seseorang yang aku rasakan paling baik kerana institut dakwah yang Ummi selalu pergi kebanyakan adalah yang baik-baik dan manis serta berakhlak. aku pernah ikut, dan aku tahu keadaannya. mereka ibarat satu keluarga yang sangat rapat dan mengerjakan amar makruf nahi mungkar. gerakan yang diberikan kepada mereka adalah ikhwan.

"ummi bkn ape, ummi tanak korang jadi tah pape, tak terurus.. pastu buat benda tah pape tah.." kata ummi.

aku bukan tidak mahu, cuma aku rasa seolah-olah tidak layak.

"betul ape yang ummi cakap tu, tapikan, zayad rase, macam betul-betul tak layak la ummi" kata aku ulang kembali ayat.

"takpe la zayad, Ummi nak carikkan jugak tuk kamu" Ummi mencelah seolah-olah memaksa.

ya Allah, hanya padaMu aku sandarkan harapan untuk jodohku ya Allah. jika telah ditakdirkan pilihan Ummi ku adalah yang terbaik dan yang telah dicatatkan di loh mahfuz, aku redha dengan segala ketentuan mu ya Allah, dan jika ini adalah cara untuk mendapat keredhaanMu, aku pasrah. ya Allah, jangan sia-siakan harapan ku ya Allah

"nak kene kawen 4 ke Ummi?" tanya aku dengan muka yang agak gatal.

"kalo boleh ummi nak anak ummi sume kawen 4" jawab ummi.

"no komen"

"Dinikahi wanita itu kerana empat perkara; kerana keturunannya, kerana hartanya, kerana kecantikannya dan kerana agamanya, maka pilihlah yang beragama, beruntunglah kedua tanganmu”.

Friday, June 25, 2010

Mudahnya Mengeluh, Sukarnya Bersyukur

Mudahnya Mengeluh, Sukarnya Bersyukur

syukur.jpgBegitu mudah sekali melontarkan keluhan. Keluhan demi keluhan keluar dari bibir tanpa disedari. Kita mengeluh atas perkara-perkara yang remeh. Kita mengeluh atas perkara-perkara yang tidak mendatangkan faedah. Kita mengeluh dan asyik mengeluh. Andai dapat ditukar setiap bait keluhan itu kepada wang ringgit, pasti terbasmi kemiskinan di muka bumi. Namun hairan, Kita mengeluh tatkala kita ditimbuni dengan pelbagai kesenangan.

Kita mengeluh kerana makanan kegemaran tidak disediakan, sedangkan perut semakin memboyot kekenyangan. Kita mengeluh kerana kepanasan, sedangkan angin semula jadi disediakan tanpa bayaran. Kita mengeluh atas sekelumit kekurangan, sedangkan kelebihan sebanyak buih dilautan dibiarkan.

Allah s.w.t berfirman “Dan jika kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak dapat menentukan jumlahnya” (An-Nahl: 18). Di saat kita tenggelam dalam keluhan diri sendiri, pancaindera kita tidak lagi mampu memainkan peranannya untuk melihat, mendengar, merasai dan menghayati pemberian Allah yang tiada henti-hentinya. Lantaran itu, begitu sukar sekali untuk menyebutkan kalimat Alhamdulillah sebagai tanda kesyukuran seorang hamba kepada khaliqnya. Itulah hakikitnya. Memang manusia sentiasa leka dan lupa. Manusia mempunyai keinginan yang tiada batasan. Manusia tidak pernah puas dengan apa yang dimiliki..Kecuali orang-orang yang bersyukur.

Pada zaman Sayyidina Umar al-Khattab, ada seorang pemuda yang sering berdoa di sisi Baitullah yang maksudnya: “Ya Allah! Masukkanlah aku dalam golongan yang sedikit” Doa beliau didengar oleh Sayyidina Umar ketika beliau (Umar) sedang melakukan tawaf di Kaabah. Umar berasa hairan dengan permintaan pemuda tersebut. Selepas selesai melakukan tawaf, Sayyidina Umar memanggil pemuda berkenaan lalu bertanya: “Kenapakah engkau berdoa sedemikian rupa (Ya Allah! masukkanlah aku dalam golongan yang sedikit), apakah tiada permintaan lain yang boleh engkau mohon kepada Allah?” Pemuda berkenaan menjawab: “Ya Amirul Mukminin! Aku membaca doa berkenaan kerana aku (berasa) takut dengan penjelasan Allah seperti firman-Nya dalam surah al-A’raaf ayat 10 yang bermaksud: “Sesungguhnya Kami (Allah) telah menempatkan kamu sekelian di muka bumi dan Kami adakan bagimu di muka bumi (sumber/jalan) penghidupan. (Tetapi) amat sedikitlah kamu bersyukur” Aku memohon agar Allah memasukkan aku dalam golongan yang sedikit, iaitu (lantaran) terlalu sedikit orang yang tahu bersyukur kepada Allah” jelas pemuda berkenaan. Mendengar jawapan itu, Umar al-Khattab menepuk kepalanya sambil berkata kepada dirinya sendiri: “Wahai Umar, alangkah jahilnya engkau, orang ramai lebih alim daripadamu”

SubhanaLlah. Semoga kita semua termasuk ke dalam golongan yang sedikit ini, Amin…

Jadi, sama-samalah kita membina tekad untuk membanteras keluhan dan meningkatkan kesyukuran kerana Dia telah berjanji “Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan: Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih.” (Ibrahim: 7)

Source: iluvislam

BLOG MOOD


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails